fbpx
HELP!

Hoe kunnen we je helpen?

Close
Close
123, New Lenox Jersey City, NJ 07305, USA
123-456-7890 info@yoursite.com
Open House on the 24th, - 12 mid day to 5 pm.

5 voordelen van het voorlezen van gepersonaliseerde kinderboeken

5 voordelen van het voorlezen van gepersonaliseerde kinderboeken

Sinds ik met BiMi Books ben gestart, heb ik me meer dan ooit verdiept in kinderboeken en leesplezier van kinderen. En beetje bij beetje ben ik er achter gekomen dat voorlezen niet alleen heel erg leuk is en een heerlijk momentje samen oplevert (dat wist ik natuurlijk al lang! ?). Voorlezen is ook nog eens ontzettend goed voor de ontwikkeling van een kind. Een gepersonaliseerd kinderboek geeft daarbij een extra boost aan die positieve effecten!

In dit blog een aantal van de meest opvallende voordelen van het voorlezen van (gepersonaliseerde) kinderboeken.

1. Voorlezen geeft je kind een goede start in het leven

Huh? Hoe dan?

Heb je er wel eens op gelet hoe veel mensen tegen kleine kinderen en baby’s praten? Vaak zitten daar nou niet de mooiste volzinnen tussen. En soms vraag je je wel eens af of het überhaupt woorden zijn…

Als je dat herkent, dan kun je je vast wel voorstellen dat kinderen die van jongs af aan veel uit (gepersonaliseerde) kinderboeken voorgelezen worden daarmee hun woordenschat vergroten. Maar ook het gevoel voor zinsopbouw en grammatica ontwikkelt zich als kinderen in aanraking
komen met boekentaal.

Kinderen die voorgelezen worden, van baby’s tot beginnende basisscholieren, bouwen dus echt een voorsprong op in hun taal- en leesontwikkeling. En die voorsprong helpt weer bij hun schoolprestaties en daarmee de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen. Als dat geen goede start in het leven is…

gepersonaliseerd kinderboek

2. Voorlezen van gepersonaliseerde kinderboeken stimuleert de fantasie

Door samen te lezen over draken, eenhoorns en andere vreemde wezens en werelden, stimuleer je je kind na te denken over dingen die hij of zij zelf nog nooit heeft meegemaakt. Het prikkelt en ontwikkelt zo hun fantasie. En welk type boek je ook met ze leest, jonge kinderen nemen de fantasiewereld uit kinderboeken mee in hun dagelijkse spel.

Waarom dat belangrijk is?

Nou door te spelen met fantasie, ontdekt een kind nieuwe spelletjes, bedenkt het oplossingen en oefent het op een leuke manier met sociale situaties. Kortom door fantasie toe te passen in het spel, leert en ontwikkelt een kind zich. En niet onbelangrijk: Kinderen kunnen zich door hun fantasie te gebruiken een voorstelling maken van wat een ander beleeft. Zo leren ze zich verplaatsen in een ander.

Gepersonaliseerde kinderboeken geven daar weer een hele andere dimensie aan. De fantasiewereld uit hun eigen gepersonaliseerde kinderboek is voor een kind nog makkelijker te vertalen naar het dagelijkse leven. Zo vertelde een moeder van een jonge drakentemmer mij dat haar zoontje voor het eerst niet bang was voor een prik in het ziekenhuis; sinds hij de Drakentemmer had gelezen voelde hij zich ook helemaal een stoere drakentemmer ?.

3. Voorlezen ontwikkelt concentratievermogen en versterkt het analytisch vermogen

Voorlezen lijkt haast een wondermiddel!
Ook op de ontwikkeling van concentratievermogen heeft voorlezen een bewezen positief effect. Door aandachtig naar een verhaal te luisteren en samen naar de illustraties van een boek te kijken, leert een kind zich te concentreren. Dat begint op hele jonge leeftijd met een kort verhaaltje van een paar minuten, maar met de tijd en leeftijd zul je zien dat de meeste kinderen zich steeds beter en langer kunnen concentreren.

Hoe zit dat dan met gepersonaliseerde kinderboeken? Nou in eerste instantie helpt het zeker niet! ?. De verwondering en opwinding als ze zichzelf voor de eerste keer zien als held van een verhaal, helpt nou niet echt bij het concentreren. Maar na die eerste kennismaking met zichzelf, gaat het erom dat een kinderboek leuk is. En ook al verschilt het per kind wat ze leuk, spannend, vrolijk of gek vinden, elk kind vindt het leuk om zichzelf te zien. Zo levert een gepersonaliseerd kinderboek dus ook echt een bijdrage aan het ontwikkelen van hun concentratievermogen.

In die aandacht voor een verhaal zit ook de positieve bijdrage op de ontwikkeling van het analytisch vermogen. Al zijn kinderboeken over het geheel genomen niet heel ingewikkeld, het leert jonge kinderen verbanden te leggen, problemen te ontleden en op te lossen. Als voorlezer kun je daar extra aandacht aan besteden, door leuke vragen te stellen over de gebeurtenissen van het boek. Zo help je ze na te denken over het verhaal en het echt te begrijpen. In een gepersonaliseerd boek levert dat al helemaal leuke gesprekken op. Stralende gezichtjes als ze over zichzelf vertellen en balanceren tussen fantasie en werkelijkheid.

Zo helpt het voorlezen van een (gepersonaliseerd) kinderboek jouw kleine meid of man dus écht
met de ontwikkeling van kwaliteiten die ze goed kunnen gebruiken als ze naar school gaan.

4. Voorlezen van gepersonaliseerde kinderboeken helpt bij het versterken van de band
tussen ouder en kind

In de alledaagse hectiek is het soms best lastig om een momentje samen te hebben. Even geen werk, school, schermpjes of het huishouden, maar échte 1-op-1 tijd en aandacht voor elkaar. En die aandacht is voor elke relatie nodig, ook voor die met je kind. Elke dag fijn en ontspannen een boekje lezen kan dan helpen om op een structurele manier aan jouw relatie met je kind te werken.

Met een gepersonaliseerd boek is die aandacht nog meer gericht op je kind. Hij of zij speelt immers letterlijk de hoofdrol in het voorgelezen boekje. Ook de gesprekken worden zo makkelijk persoonlijk omdat het verhaal over je kleine meid of man gaat. Zo draagt het voorlezen van een gepersonaliseerd kinderboek bij aan het versterken van de band tussen jou en je kind.

Leg je telefoon weg, of zet hem even uit, creëer een knus plekje om samen te zitten of liggen en vergeet alles om jullie heen. Gewoon samen een boekje lezen, that’s it!

baby gepersonaliseerd boek

5. Voorlezen van een gepersonaliseerd kinderboek voedt het leesplezier

Dat voorlezen op jonge leeftijd voordelen met zich meebrengt, dat is dus wel duidelijk. Maar wist je dat er ook grote voordelen zitten aan lezen op latere leeftijden? Zo kan lezen onder andere helpen om stress te verminderen en helpt het ook op latere leeftijd bij het verder ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Maar dan moet je natuurlijk wel lezen op latere leeftijd! ?
De basis daarvoor kun je in de kinderjaren leggen. Als een kind op jonge leeftijd vaak wordt voorgelezen en er in zijn of haar omgeving veel wordt gelezen, raakt een kind vertrouwd met boeken. En als je er samen een leuk moment van weet te maken, is de kans groot dat hij of zij boeken ook gewoon heel erg leuk gaat vinden. Zo ontwikkel je leesplezier bij een kind waar het een leven lang profijt van heeft.

Leesplezier is waar het voor mij ook allemaal om draait bij de gepersonaliseerde kinderboeken van BiMi Books. Even wegdromen in een spannend of vrolijk magisch avontuur waar je zelf schittert als de held van het verhaal. Als dat geen leesplezier brengt…

Geïnspireerd geraakt? en kan je niet wachten om samen lekker in een (nieuw) boek te kruipen?
Klik hier om jouw kleine te laten schitteren als de held van zijn of haar eigen magische avontuur. Zo maak je jullie voorleesmomentje samen nog specialer!