fbpx
HELP!

Hoe kunnen we je helpen?

Close
Close
123, New Lenox Jersey City, NJ 07305, USA
123-456-7890 info@yoursite.com
Open House on the 24th, - 12 mid day to 5 pm.

7 tips om het voorlezen nog leuker te maken!

7 tips om het voorlezen nog leuker te maken!

Samen een boekje lezen is toch wel één van mijn favoriete momenten van de dag met mijn jongens. Even échte tijd met en aandacht voor elkaar, pure quality-time! En ook nog eens tijd en aandacht die goed is voor de ontwikkeling van jouw kind. Daar kun je alles over lezen in mijn vorige blog: 5 voordelen van het voorlezen van gepersonaliseerde kinderboeken

Maar hoe zorg je er nou voor dat het voorlezen elke dag leuk en speciaal blijft? Dat kan na een lange werkdag, of een korte nachtrust, soms nog best een opgave zijn…

In dit blog geef ik je een aantal voorleestips om samen te kunnen blijven genieten van het (dagelijkse) voorleesmoment. Ieder kind is natuurlijk anders en vindt andere manieren van voorlezen leuk, dus probeer vooral verschillende dingen en kijk wat werkt voor jou en jouw kleine meid of man.

1. Jouw volle tijd en aandacht bij het voorlezen

Het geldt eigenlijk voor alles in het leven: als je bewust je volle tijd en aandacht aan iets besteedt, is de ervaring vaak zo veel beter. En dat geldt zeker ook voor voorlezen. Leg je telefoon even weg, zorg dat er zo min mogelijk afleiding is en blok een vaste tijd per keer dat je gaat voorlezen. Dan kun je na het voorlezen weer je volle aandacht richten op je werk, het huishouden, je Netflix-serie of…

Alleen jij met je kleine en een leuk gepersonaliseerd voorleesboek. Daar begint de quality-time!

2. Kies een voorleesboek dat past bij jouw kind

Een open deur misschien, maar heel erg belangrijk! Zorg dat je een kinderboek kiest dat qua lengte, thema en illustraties past bij jouw kleinkind, zoon of dochter. Bij zijn of haar leeftijd en karakter. De belevingswereld van een kind van 2 jaar is echt anders dan die van een kind van 6 jaar. En natuurlijk is ook niet ieder kind dol op eenhoorns of voorbestemd een drakentemmer te worden ? Ieder kind heeft zijn of haar eigen voorkeuren en voor elke leeftijd of gebeurtenis in het leven is er weer een ander soort kinderboek dat leuk is om voor te lezen.

3. Creëer jullie eigen voorleesrituelen

Jonge kinderen hechten veel waarde aan vaste rituelen. De herkenning en herhaling geeft ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Probeer dus echt jullie eigen voorleesmomentje te creëren met een vast tijdstip en plekje.

En is er een boek dat ze leuk vinden? Lees het nog een keer, nog een keer en nog een keer! Jij zit misschien niet te springen om voor de 20e keer het avontuur over die vegetarische haai te lezen, maar je zult zien dat jouw kleine meid of man elke keer weer nieuwe dingen opmerkt en meer van het verhaal begrijpt. Dat merk je snel als je voor de grap een deel van het verhaal net even anders voorleest: ‘ Nee pap, zo gaat het verhaal niet!’?

4. Maak het voorlezen interactief

Je kan de fantasie en beleving van je (klein)kind ontzettend vergroten door in gesprek te gaan over het verhaal en de illustraties van het voorleesboek. Dat begint eigenlijk al bij de cover van een boek: ’waar denk jij dat het verhaal over gaat?”. Zeker de eerste keer levert het de leukste gesprekken op.

De illustraties van kinderboeken lenen zich sowieso vaak goed voor vragen: ‘Wat voor geluid maken al die dieren? Kun jij de rode krab vinden op deze bladzijde?’ Jullie gesprekje zorgt dat het verhaal meer tot leven komt en maakt het voorlezen nog meer een momentje van jullie samen

Als een verhaal nou net even te spannend of opwindend wordt, kun je vragen ook gebruiken om het verhaal een beetje sturen. Vlak voor het slapen is dat waarschijnlijk wel zo handig voor een goede nachtrust.

baby gepersonaliseerd boek

5. Gekke stemmetjes en geluiden

In een kinderboek komen vaak de leukste karakters voor, die je nog meer tot leven kan laten komen door ze een eigen stem te geven. Een grote vuurspuwende draak heeft natuurlijk niet dezelfde stem als een vriendelijke magische eenhoorn

En ook de geluiden uit een verhaal kun je heel goed gebruiken om de beleving van een kinderboek te vergroten. Een piepende deur, het waaien van de wind, de grom van een beer of het getjilp van vogels. Leef je uit en ga all-in met geluiden om het verhaal nog vrolijker, grappiger of spannender te maken!

6. Maak jouw (klein)kind de held van het verhaal

Wat is er nou leuker dan zelf de hoofdrol te spelen in een spannend of vrolijk avontuur? Jonge kinderen hebben een enorme rijke fantasie. Het vergoot de beleving en magie van het voorlezen dan ook ontzettend als je ze een actieve rol geeft in het verhaal.

Dat effect kun je eigenlijk bij ieder kinderboek creëren. Vervang gewoon de naam van de hoofdpersoon van een verhaal door die van jouw kleine meid of man. En voilà! De fantasie van een kind doet de rest. Zelfs bij de Donald Duck en Jip & Janneke werkte het bij mijn jongens.

Wil je jouw kleine meid of man nou echt het gevoel geven dat hij of zij de held is van het verhaal? Dan zijn er geweldige gepersonaliseerde kinderboeken waar de naam én een foto van het kind zijn verwerkt ?

7. Let goed op de reactie van je kind

Wat je ook doet om jullie voorleesmomentje nog leuker te maken, blijf altijd goed op de reactie van jouw kleine meid of man letten. Je kan zelf wel vinden dat je lekker op dreef bent met je geluidjes, stemmetjes of vragen, maar het is wel zo leuk als jullie er beide van genieten ?

Heb je zelf nog leuke tips die het voorlezen bij jullie thuis tot een feestje maken? Heel erg leuk als je die met ons deelt!

En ben je geïnspireerd geraakt en op zoek naar een nieuw voorleesboek? Maak jouw kleinkind, zoon of dochter de held van zijn of haar eigen verhaal in onze gepersonaliseerde kinderboeken. Verwondering en een dikke glimlach gegarandeerd!